maanantai 22. tammikuuta 2018

Suolaista ja makeaa vettä

Ennillä ja Samilla oli lomaa töistä ja Lukaksella kindystä, joten olimme vapaita lähtemään yhteiselle viikon mittaiselle retkelle. Matkakohteeksi tarjoutui Waiheke Island, sillä siellä vakinaisesti asuva ystäväperhe luovutti kotinsa käyttöömme, sillä he itse olivat lähteneet lomalle Thaimaahan. Ajoimme ensin Aucklandiin ja nousimme sieltä Waihekelle vievälle autolautalle. Auckland, jonka kuuluisin maamerkki Sky Tower kohoaa 328 metrin korkeuteen, näytti lautalta käsin tällaiselta. 




Waiheke-saarella on vajaat 10 000 pysyvää asukasta, ja se on tiheimmin asutettu saari Uudessa-Seelannissa. Suuri osa asukkaista käy päivittäin töissä Aucklandissa.

Waihekella vallitsee subtrooppinen ilmasto. Siellä sataa runsaasti talvisaikaan mutta kesäkuukausina sadetta saattaa tulla välistä niin niukasti, että siitä aiheutuu asukkaille ongelmia. Useimmat asukkaat nimittäin saavat juoma- ja talousvetensä sadevedestä suodattamalla. Vesijohtoverkkoa ei ole. Sadevesi kerätään suuriin sementtisäiliöihin. Jos ei sada tarpeeksi, vettä on tilattava mantereelta, ja sitä tuodaan saarelle säiliöautoissa. Tämä tulee asukkaille kalliiksi. 

Kun saavuimme Waihekelle, siellä oli ollut pitkä kuuma ja sateeton kausi. Siksi asuintalomme isäntä oli jo tilannut vesilähetyksen mantereelta valmiiksi. Meidän piti käyttää vettä hyvin sääteliäästi alkuviikon päivät, mutta sitten torstaina tuli niin runsaat sateet, että vesisäiliötä kaksi kolmannesta täyttyi. Nyt saatoimme käydä suihkussakin hyvällä omallatunnolla.




Talo, jossa asuimme, sijaitsi melko korkealla kukkulan rinteellä. Sieltä avautui mahtavat näkymät erityisesti auringonlaskun aikaan.






Lonely Planet, joka on maailman suurin matkaoppaiden julkaisija, arvioi vuoden 2016 marraskuussa Waiheke-saaren viidenneksi parhaaksi vierailukohteeksi maailmassa. Saarella on kymmenkunta uimarantaa, joilla voi harrastaa uinnin lisäksi monenlaisia veteen liittyviä aktiviteetteja. Uimarantojen yhteispituus on 40 km.

Pääuimaranta on Oneroa Beach, ja siellä me vietimmekin pitkiä aikoja useina päivinä. Lukas pulikoi ahkerasti rantavedessä, ja kaikkein innokkain uimari oli jälleen Eeva. Tämä kuva on otettu laskuveden aikaan, jolloin rannalla oli hyvin vähän väkeä.








Waiheke-saaren ilmasto on suotuisa viininviljelylle. Saarella on kaikkiaan 26 viinitilaa. Tässä niistä yksi.






PS Kuva-aineistoa Waihekelta karttui niin runsaasti, että postaan lähiaikoina vielä toisen jutun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita!